mandag 19. oktober 2015

Radikal byrådserklæring

Den politiske plattformen fra den nye byregjeringen avslører at de minste partiene, MDG og SV, har fått massivt gjennomslag. På flere områder skal styringen av Oslo flyttes i en radikal retning, og Oslo Arbeiderparti har åpenbart strukket seg lenger enn langt for å få makt. Kanskje ikke overraskende at også Rødt uten videre godtok plattformen og sier de vil støtte byregjeringen. Dette bør bekymre alle som er opptatt av trygg økonomisk styring, mangfold i tjenestetilbudet, kvalitet i skolen og et levende bysentrum.



Mangfoldet i velferdstjeneste er truet
Sv og fagforeningsgrasrota i Arbeiderpartiet har fått gjennomslag for de private skal skvises ut av velferdstilbudet i Oslo. Det gjelder for barnevern, barnehager, hjemmetjenester og sykehjem. Den nye byregjeringen legger altså opp til at fire av de seks best drevne sykehjemmene i Oslo skal skifte eier i løpet av noen år. Det gjelder bl.a. Ammerudlunden sykehjem, byens nest beste i følge brukerundersøkelsen, som i dag eies og driftes av Unicare. Til og med Dagbladet skriver på lederplass i dag at det har gått for langt og skriver på lederplass at en slik dogmatisk tilnærming er uklokt. Ikke bare skal de private skvises ut av velferden, men offentlig-privat samarbeid (OPS) skal det også bli fullstendig slutt på.

Arbeiderpartiet, men også de tre andre partiene, har gått høyt på banen i å love at alt skal bli bedre for byens småbarnsforeldre. Plattformen inneholder den fullstendig meningsløse lovnaden om to barnehageopptak, som ikke løser noe som helst med mindre de skal ha full dekning, hele tiden. Verre er at det at Rødt får gjennomslag for at private overhodet ikke skal få bygge barnehager. Igjen viser brukerundersøkelsene at de private tilbyderne er mer populære, hos ansatte, barn og foreldre. Oppgaven med å bygge nye plasser blir nå mye større og Oslo sender et signal til de store, seriøse, private barnehageutbyggerne om at de ikke er velkomne i hovedstaden.

Skadelig symbolvedtak i miljøpolitikken
Miljøpartiet de Grønnes blokkuavhengighet er nå behørig avslørt som valgkampens største bløff - det er ingen overraskelse. Verre er at det Arbeiderpartiet har latt partiet få mer enn én hånd på rattet i utviklingen av Oslos samferdsels- og byutviklingspolitikk. Alt tyder på at de får miljø- og samferdselsbyråden og erklæringen oser av gjennomslag for MDGs reaksjonære miljøpolitikk. Sentrum skal bli bilfritt, til og med for el-biler. Ap har gått med på MDGs dogmatiske syn på biler, og konsekvensene kan bli vidtrekkende. Det er en mengde forretninger, restauranter, servicebedrifter og arbeidsplasser innenfor ring 1 som vil møte store utfordringer som følge av vedtaket.

E18 i vestkorridoren er et kapittel for seg selv. Dette er den ene saken hvor Ap åpenbart har slått fast at "her går grensen". Nå snakker også MDG og SV om at byutvikling i Sandvika og Asker er viktig og det må vi klare uten å øke trafikken inn til Oslo. Likevel vil de altså skrote planene om egen busstrasé på den nye veien. MDG har altså fått med seg Oslo Ap på å skrinlegge det suverent viktigste miljøtiltaket i de nye planene.

Lavere ambisjoner for Osloskolen
Osloskolen er den viktigste arven etter årene Høyre har styrt byen. Våre prioriteringer av kvalitet, gode lærere, målrettet testing og vektlegging av basisferdighetene lesing, skriving og regning har gjort at landets mest sammensatte elevmasse presterer best i landet. Felles for de nye tiltakene som lanserer nå er kvantitet foran kvalitet og dessuten er rekke vedtak om hva de ikke vil gjøre. Dessuten vil de skrote verktøyene som har gjort Oslo best i landet. Osloprøvene skal bli valgfrie for skolene og vi skal ikke lenger delta i storby-PISA som gir kanskje det beste sammenligningsgrunnlaget for hvor mye våre elever faktisk lærer. Isteden skal pengene brukes på frukt og grønt, gratis AKS (bare for noen) og flere, men ikke nødvendigvis bedre lærere. Når 14-15 åringer i tillegg selv skal få bestemme når de vil være borte fra skolen er det ikke annet å si enn at den nye byregjeringen har lavere ambisjoner for elevenes læring enn det avtroppende.

Til slutt en liste over det skattepengene dine skal brukes på:
Erklæringen er volumøs, hele 64 sider med fromme ord og gode ønsker. Mye av kan jeg selvfølgelig slutte meg til, men samtidig er det fylt opp med kostbare tiltak med begrenset nytte. Her er en smørbrødliste over noen av godsakene dine skattepenger skal brukes på heretter:

  • Selvforsvarskurs for jenter i skolen
  • Stipender til journalister og bloggere som skriver om arbeid i bystyret og bydelene
  • Støtteordning for å kjøpe el-sykkel
  • Opprette et senter for byøkologisk innovasjon
  • Stortstilt satsing på urban dyrking og dyrkekasser i hele byen
  • Etablere et hjelpesenter for smådyr 
  • Øke innkjøpsandelen av økologisk mat i kommunens virksomheter til 50 prosent 
  • Alle skoler i Oslo skal ha mulighet til å bruke skolehager
  • Øke støtten til aktører som formidler profesjonell kunst på det frie scenekunstfeltet
  • Oprette et eget regionalt filmfond
  • Støtte etableringen av egen kino for scenekunst og dokumentarfilm
  • Alle bydeler skal ha ett bibliotek
Det blir 4 spennende år i Oslo bystyre!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar